Determination of obesity, perceived social support and healthy lifestyle behaviours among university students | [Determinarea obezității, a suportului social și a comportamentelor de viață sănătoase la studenți]
DOI:
https://doi.org/10.31926/jmb.2020.1.10Keywords:
Obesity, perceived social support, healthy lifestyle behaviors, university studentsAbstract
Aim: This current study aimed to determine obesity, perceived social support, and healthy lifestyle behaviors in university students. Method: The population for this study consisted of all the students enrolled in the faculties of a public university. A number of 5 faculties constituted the sample group and their students were identified by a simple random sampling method. For data collection 3 business days were allocated for each faculty. In total, 2158 students who agreed to participate in the research were included in the study. Results: The mean age of the students surveyed was 21.23±11.56. The mean HLBS II score of university students was determined by the educational status of the students’ parents, their living environment, their gain weight after starting university, waist to hip ratio, the mean HLBS II and MSPSS scores of diabetes risk assessment. Conclusion: Predisposition to obesity can be seen at higher rates in university students due to a decrease in perceived social support and a negative influence on healthy lifestyle behaviors.
Rezumat
Scop: Acest studiu a avut ca obiectiv determinarea obezității, a suportului social și a comportamentelor de viață sănătoase la studenți.
Metodă: Studiul a fost efectuat pe studenții înscriși la 5 facultăți a unei universități publice, iar studenții lor au fost identificați printr-o metodă simplă de eșantionare aleatorie. Pentru colectarea datelor au fost alocate 3 zile lucrătoare pentru fiecare facultate. În total, 2.158 de studenți care au acceptat să participe la cercetare au fost incluși în studiu. Rezultate: Vârsta medie a studenților chestionați a fost de 21,23 ± 11,56. Media scorului HLBS II a studenților a fost determinată de starea educațională a părinților studenților, de mediul lor de viață, de creșterea în greutate după începerea universității, de raportul între talie și șold, media scorurilor HLBS II și MSPSS de evaluare a riscului de diabet. Concluzie: Predispoziția la obezitate poate fi observată în proporție mai mare la studenți datorită modului redus cum percep suportul social și a unei influențe negative asupra comportamentelor de viață sănătoase.