Metode cromatografice de detecție a resveratrolului |[Chromatographic methods of resveratrol detection]
DOI:
https://doi.org/10.31926/jmb.2019.2.6Keywords:
resveratrol, HPLC, liquid chromatography, chromatographic methodsAbstract
Resveratrol is a powerful antioxidant found in grape beans, blueberries, rosehip, and wine. Due to its antioxidant and anti-inflammatory properties, it can also be consumed as a supplement. The purpose of the work was to determine the optimal chromatographic conditions for the chromatographic dosing of resveratrol using HPLC - UV / VIS detection. As an apparatus, an HPLC liquid chromatography with Shimadzu LC- 20ADsp equipped with C18 column - Macherey Nagel, Nucleosil 5 µm was used. For a real sample tested, resveratrol Helcor 25 mg supplemental tablet was used, and the chosen solvents were absolute ethyl alcohol and phosphate buffer system at pH 8.0. The performed calibration curves indicate a near-linearity coefficient which indicates a good linearization of the working methods. A higher sensitivity was observed in the case of experiments with absolute ethyl alcohol. In the case of tests performed on real samples, the degree of recovery of the bioactive compound was calculated by the interpolation method. For the experiments with ethyl alcohol solvent, an 84% resveratrol recovery rate was calculated, and in the case of phosphate buffer experiments, it had a value of 116.21±0.19% (using the calibration curve specific to the peak areas) and an overestimation of 161.76 ± 0.19% (using the calibration curve specific to the height of the peaks). The methods can be successfully used as references for other assays for determinations of resveratrol.
Rezumat
Resveratrolul este un antioxidant puternic regăsit în boabele de struguri, afine, măceșe și vin. Având în vedere proprietățile lui antioxidante și antiinflamatoare, acesta este consumat și sub forma suplimentelor alimentare. Scopul acestei lucrări a fost determinarea condițiilor cromatografice optime pentru dozarea resveratrolului folosind sistemul HPLC- cu detecție UV/VIS. Ca aparatură s-a utilizat un cromatograf de lichide HPLC cu echipamentul Shimadzu LC-20ADsp echipat cu o coloană C18- Macherey Nagel, Nucleosil 5 µm. Pentru proba reală testată s-au folosit comprimate de supliment alimentar de resveratrol Helcor 25 mg, iar ca solvenți s-au ales alcool etilic absolut și sistem tampon fosfat la pH 8.0. Curbele de calibrare realizate indică un coeficient de liniaritate aproape unitar ceea ce indică o liniarizare bună a metodelor de lucru. O sensibilitate mai crescută s-a evidențiat în cazul experimentelor cu alcool etilic absolut. În cazul testelor efectuate pe probe reale de supliment alimentar s-a calculat prin metoda interpolării gradul de regăsire a compusului bioactiv. Pentru experimentele cu solvent alcool etilic s-a calculat un grad de regăsire a resveratrolului de 84%, iar în cazul experimentelor cu sistem tampon fosfat a avut o valoare de 116,21±0,19% (folosind dreapta de calibrare specifică ariilor picurilor) și respectiv o supraestimare de 161,76±0,19% (folosind dreapta de calibrare specifică înălțimii picurilor). Metodele se pot utiliza cu succes ca referințe și pentru alte analize pentru determinări ale resveratrolului.