Efectele Șteviei Rebaudiana asupra diabetului zaharat | [The effects of Stevia Rebaudiana on diabetes]

Authors

  • Elena Ciobanu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Moldova
  • Grigore Friptuleac Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Moldova
  • Vladislav Rubanovici Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Moldova

DOI:

https://doi.org/10.31926/jmb.2019.2.10

Keywords:

stevia, natural sweetener, diabetes

Abstract

Stevia rebaudiana is a South American plant that is used as a natural sweetener, being up to 300 times more concentrated than sugar. It is originally from Paraguay and is currently found in countries such as Brazil, Korea, Japan, China, etc. According to the US Food and Drug Administration, Stevia rebaudiana is the healthiest sweetener. This has gained popularity in recent years, making its entry into the juice, beverage, tea, etc. industries, and can be recommended for patients suffering from diabetes. According to various studies, Stevia rebaudiana (i.e. rebaudioside A, not stevioside) does not aggravate the clinical picture of diabetes. In some states, such as the case of Japan, where artificial sweeteners were banned more than 40 years ago, Stevia rebaudiana started being used, but only after conducting more than 40,000 clinical trials, provided it is consumed in moderate quantities (recommended by specialists).

Rezumat

Stevia Rebaudiana este o plantă sud-americană care este folosită drept îndulcitor natural, ea fiind de până la 300 de ori mai concentrată decât zahărul. Este originară din Paraguay, iar la ora actuală, se regăsește și în țări precum: Brazilia, Coreea, Japonia, China etc. Potrivit Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente, Stevia Rebaudiana este cel mai sănătos îndulcitor. Aceasta a căpătat popularitate în ultimii ani, făcându-și intrarea în industria sucurilor, băuturilor, ceaiului etc. și poate fi recomandată bolnavilor ce suferă de diabet zaharat. Conform diverselor studii de specialitate, Stevia Rebaudiana (și anume rebaudiosida A, și nu steviosida) nu agravează tabloul clinic al diabetului. In unele state, precum ar fi cazul Japoniei, unde îndulcitorii artificiali au fost interziși în urmă cu mai mult de 40 de ani, s-a trecut la Stevia Rebaudiana, dar numai după efectuarea a peste 40.000 de studii clinice, cu condiția ca aceasta să fie consumată în cantități moderate (recomandate de specialiști).

Downloads

Published

2020-02-19

Issue

Section

Referate generale