ZIUA MONDIALA A CARTII

Vineri, 23 aprilie 2010 cu ocazia Zilei Mondiale a Cartii, domnul Dr. Robert Offner, membru al Asociatiei de Studii Transilvane, Sectia Stiintele Naturii a prezentat la Biblioteca Universitatii Transilvania din Brasov  lucrarea lui Paulus Kyr, medicul orasului Brasov (1532-1588), Sanitatis studium ad imitationem aphorismorum compositum. Item alimentorum uires breuiter et ordine alphabetico positae, editie facsimilata dupa original, ingrijita de domnia sa, cu traduceri in germana, maghiara si romana.

Aceasta este prima lucrare de medicina editata la Brasov a aparut in anul 1551, in tipografia lui Valentin Wagner si este totodată prima carte exclusiv de medicina din Transilvania. Trebuie sa precizam ca inaintea ei au mai fost editate la Sibiu alte doua lucrari cu caracter medical dar ele se referau doar la tratarea ciumei.

Sanitatis studium ad imitationem aphorismorum compositum item alimentorum uires breuiter et ordine alphabetico positae este astazi o raritate bibliofila. Unul dintre cele trei exemplare pastrate, a caror existenta a fost constatata de Dr. Huttmann, se afla astazi la Arhiva si Biblioteca Comunitatii Johannes Honterus, din Brasov.

Ca raritate, cartea a fost cuprinsa in diverse cataloage de carte veche, de la Kronstädter Drucke a lui J. Gross (1886) si pana la catalogul tipariturilor brasovene din 1980 a Bibliotecii Judetene Brasov si fost descrisa partial de Dr. Arnold Huttmann in lucrarea Medizin im alten Siebenbürgen, editie ingrijita tot de Dr. Offner.

Lucrarea lui Kyr este unica in felul ei, avand un caracter didactic, ea fiind destinata tinerilor studiosi din Gimnaziul intemeiat de Honterus, Kyr fiind primul dintre organizatorii invatamantului sanitar la Brasov. El era si profesor de folozofie iar in calitatea sa de Medic al Orasului prelua uneori si conducerea farmaciei orasenesti, atunci cand Farmacistul Orasului lipsea temporar. Astfel Paulus Kyr este unul dintre cele mai importante personalitati medicale ale Brasovului si nu numai. In activitatea sa de 56 de ani el s-a bucurat de foarte multa apreciere din partea unor mari personalitati, dovada in acest sens fiind cele 29 de calatorii de consiliere si tratare la curtile princiare ale Transilvaniei si Tarilor Romane.

Editia de fata este cu totul speciala ea fiind una dintre putinele lucrari editate in 4 limbi: latina, germana, romana, maghiara si cu un  rezumat in limba engleza. Accesul la informatia cuprinsa in carte este astfel facilitat prin caracterul ei plurilingv.

Textul este insotit de 64 de ilustratii sugestive si atragatoare, reprezentand scene de viata cotidiana si diferite practici de medicina in secolele XV-XVII.

Faptul ca lucrarea contine multe sfaturi de ingrijire a sanatatii si de nutritie, in cea mai mare parte valabile si astazi ii confera un plus de utilitate.